У багатьох сім’ях голубці – одне з улюблених страв. В них знайшли відмінне поєднання овочі, м’ясо і крупа. Принцип приготування один – в капустяний лист фарш загортається. Хоча це не зовсім так. Є рецепти, де замість капусти використовуються виноградне листя. Фарші для голубців можна зробити м’ясні і овочеві. Щоб знати основи, як готувати голубці з капусти, трохи зупинимося на їх технології.

Вибір і підготовка капусти

Щоб конвертики голубців вийшли акуратними і добре загорталися, головку капусти потрібно брати середнього або великого розміру. Зняті листя повинні бути рівними.

Еластичність капустяного листя досягається за рахунок їх проварювання в окропі. Можна помістити в каструлю цілий качан, попередньо вирізавши з нього качан, або акуратно зняти необхідну кількість листя. Якщо капуста зимових сортів, то час на обробку складе 3-5 хв., а ранню досить занурити на 20-30 сек.

Потовщену середину кожного листка видалити. Якщо лист великий, то розрізати його на дві частини. Це стосується білокачанної капусти, але цілком підходять савойська пекінська. Враховуючи їх більш ніжну структуру, їх перебування в окропі зменшується до 1-2 хв.

Фарші

Класикою жанру залишаються голубці з фаршем з м’яса і рису. У виборі м’яса обмежень немає. Яловичина, баранина, свинина, м’ясо індички, куряче – годиться всяке.

Голубці можуть бути повністю овочевими, якщо фарш складається, наприклад, з моркви, цибулі, солодкого перцю.

Особливо варто фарш з грибів. Печериці, білі гриби – найкращі інгредієнти для нього. При використанні в фарші рису, його попередньо відварюють до напівготовності.

Соус

Рецепт голубців з капусти обов’язково містить соус. Зазвичай він готується з пасерованої цибулі та моркви з додаванням томатного соку або пасти. У той же час поширене додати в соус сметани для додання страві більш ніжного і ароматного смаку.

Основні принципи приготування

Коли всі складові підготовлені, залишилося їх з’єднати. В капустяний лист кладуть фарш. Формується голубець шляхом загортання листа з наповнювачем у вигляді конверта.

Подальші дії різняться в залежності від того, де буде проходити теплова обробка. Якщо це духовка, то на змащене олією деко в один шар викладаються голубці, які заливаються соусом.

При гасінні голубців у каструлі вони складаються в декілька шарів і також заливаються соусом. Час термообробки – 30 хв.

Скільки б не було приготовлено голубців, вони завжди швидко з’їдаються!

Джерело: http://ges.kiev.ua/