Наш всюдисущий носик постійно ловить запахи цього світу. Разом із вдихуваним повітрям ми автоматично фіксуємо і те, як «пахне» наше оточення. Нещодавно вчені спробували класифікувати всі аромати, помістивши їх в рамки 10 категорій.


Наш всюдисущий носик постійно ловить запахи цього світу. Разом із вдихуваним повітрям ми автоматично фіксуємо і те, як «пахне» наше оточення. Нещодавно вчені спробували класифікувати всі аромати, помістивши їх в рамки 10 категорій.
Запахи бувають різними, але найчастіше ми ділимо їх на дві групи: приємні і неприємні. Перші, природно, залежать від суб’єктивної думки конкретної особистості, але все ж є усереднена група, про яку ми тут і поговоримо. Неприємні запахи, або, як ми звикли говорити просто «фу», теж не виняток, тому згадаємо і про них.
До запахів особливо чутливі жінки, які намагаються самі пахнути подібно квітці і оточити себе такими пахучими рослинами. Для них квіти з доставкою додому будуть прекрасним подарунком, який оцінить будь-яка з представниць прекрасної половини людства.
І як би жінка не намагалася пояснити, чим пахнуть її улюблені квіти, учені з коледжу Бейтса і Університету Пітсбурга впевнені, що всілякі опису ароматів можна віднести до однієї з десяти категорій. Для цього професора Джейсон Кастро і Чакра Ченнубхотла використовували комп’ютерні методи групування, протестувавши всього 144 різних запаху.
Отже, власне, самі категорії: запашний, деревний або хвойний, фруктовий (без цитрусових), хімічний, м’ятний, солодкий, лимонний, гострий, гнилий. Цікаво, що в окрему категорію внесений був запах «попкорн».
Тепер про те, які запахи вважаються універсально приємними. Більшість добровольців, які брали участь в експерименті ізраїльських вчених, одноголосно визнали такими лайм, грейпфрут, апельсин, бергамот і перцеву м’яту. А ось вигук «фу» викликали оцтові запахи, які виробляються карбоновими кислотами і циклогексанолом.
Може у вас склалася своя власна класифікація ароматів? Поділіться з нами, а ми бажаємо, щоб ваше оточення завжди насичували тільки приємні запахи.